MASŁO KONOPNE – PODSTAWA KAŻDYCH WYPIEKÓW
MASŁO KONOPNE – PODSTAWA KAŻDYCH WYPIEKÓW

MASŁO KONOPNE – PODSTAWA KAŻDYCH WYPIEKÓW

 

Jeden z naszych obserwujących zadał pytanie – czy kwiaty CBD (np. ziele konopi siewnej "HERBATA" FUTURA 75)  można wykorzystać do zrobienia samodzielnych wypieków np. pierników. Oczywiście odpowiedź brzmi: jasne, ze tak! W tym tekście znajdziecie trochę teorii, jak dobrze wykorzystać konopie w kuchni.

Podstawą każdych wypieków konopnych jest masło konopne. W związku z tym niezależnie od tego na co masz ochotę np. pierniczki vs brownie, fundamentem jest dobrze przygotowane masło konopne. Aby je przygotować potrzebujesz:

  • Kostki masła (200g) – lub masła klarowanego (takowe polecamy szczególnie mocno),
  • Około 14g suszu konopnego CBD – (poddanego procesowi dekarboksylacji – o tym magicznym procesie możesz przeczytać pod tym linkiem) – oraz liście, łodygi tj. wszystko to co zostało Ci np. po trymowaniu kwiatów,
  • Szczypta soli,
  • Garnek z wodą,
  • Sitko, gaza (lub coś czym będziesz mógł przecedzić masło)

Pierwszym krokiem, który powinieneś zrobić jest odpowiednie przygotowanie suszu konopnego. Jak dobrze wiadomo kannabinoidy świetnie rozpuszczają się w tłuszczach. Aby proces ten był bardziej efektywny należy dokonać dekarboksylacji kwiatów konopi.

Gdy Twoje konopie są już gotowe, wlej wodę do garnka (ilość zależy od wielkości naczynia, może być ok. 3l).

Następnie do garnka z wodą wrzuć masło (może być to inny tłuszcz, np. olej kokosowy – najważniejsze by był to tłuszcz wysokiej jakości).

Gdy masło rozpuści się w wodzie, dodaj zdekarbokslywane konopie oraz inne części konopi, jeżeli akurat takowe posiadasz. Konopie możesz zawinąć w gazę, tak by rozdrobnione kwiaty łatwo było oddzielić od przygotowanego masła. Nie jest to jednak obowiązkowe, ponieważ po gotowaniu możesz użyć sitka kuchennego, które będzie równie skuteczne.

Miksturę gotuj przynajmniej przez 2-3 godziny. Pamiętaj, że im dłużej będzie trwało gotowanie, tym więcej cennych składników przedostanie się do Twojego masła. Co jakiś czas zamieszaj w garnku drewnianą łyżką. Ważne, by całość gotować na małym ogniu – możemy założyć, że na najmniejszym możliwym, na który pozwala Ci Twoja kuchenka 😉.

Po minimum 2-3 godzinach zdejmij garnek z ognia, przelej do miski miskturę i odsącz kwiaty konopne przez gazę (sitko czy cokolwiek co się nada – wyciskaj najmocniej jak umiesz 😉).

Po ostygnięciu, miksturę wstaw do lodówki. NIE MARTW SIĘ, że jest to woda z masłem – Gdy masło stężeje woda, oddzieli się od niego, masło będzie na górze a woda pod spodem. Wodę wylej i ciesz się swoim masełkiem!

Masło możesz wykorzystać do swoich wypieków oraz innych przepisów, które zakładają wykorzystanie tłuszczu np. w postaci masła.

W związku z obecnie panującymi przepisami prawnymi dotyczącymi produktów spożywczych zawierających kannabinoidy powyższy wpis potraktuj jako eksperyment teoretyczny 😉. Jak wykorzystasz przedstawioną wiedzę zdecydujesz TY sam.

Have fun!

1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl